foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
matek házi, függvénytábla, szendvics, üdítő, tornacucc, szódoga, puszi

Oladi Szakgimnázium és Szakközépiskola

Vas Megyei Szakképzési Centrum

Iskolánk, a Vas Megyei Szakképzési Centrum Oladi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 1986 óta működik Szombathelyen, az Oladi lakótelepen. Szakmai profilja a könnyűipar, a szépészet és a szociális ágazat. A piaci igényeknek megfelelően bizonyítva tantestületünk innovatív képességeit új képzéseket kínálunk a 2019/2020. tanévtől a sport és pedagógia ágazatokban.

A középső épületegység helyiségei, a kivételesen nagyméretű tornaterem jól felszerelt sportszertárral, a felújított szabadtéri sportpályák, a műfüves focipálya, a tanuszoda, a könyvtár, büfé, klubtermek és a színházterem mind a tanulók színvonalas tanulmányi munkáját és hasznos szabadidő eltöltését szolgálják

A szakközépiskolai képzésbe jelentkező tanulók számára két szakmát kínálunk, további öt szakma alapozása kezdődhet meg a szakgimnáziumi keretek kötött, valamit az érettségi után hozzánk jelentkező tanulók is számos képzési forma közül választhatnak.

Iskolánk történetében nem ritka, hogy valaki akár 7-8 évet is eltölt az iskola falai közt, mert az érettségi és a szakmai bizonyítvány megszerzése után több szakmát is szerezhet nálunk. A második szakma megszerzésére a felnőttoktatás keretei között ingyenesen nyílik lehetőség intézményünkben.

Az iskolában az angol és a német nyelv tanulása közül választhatnak a diákok.

A STYL Rt. falai között található ruhaipari tanműhelyben tetszetős termékek készülnek, diákjaink varrják a Savaria Történelmi Karnevál jelmezeinek jelentős részét. A Teleki Szalon a méretes ruhaipari képzést szolgálja. Az iskola tanulói évről évre szépen szerepelnek az országos tanulmányi versenyeken. Fodrász és kozmetikus tanulóink az országos és regionális versenyeken kiemelkedő sikereket érnek el, az egészségügyi képzés tanulói szintén lelkes résztvevői minden, a szakmában indított megmérettetésnek.

Hagyománnyá váltak az egészségnevelési, környezetnevelési, helytörténeti és kulturális témákban megrendezett projektnapok, illetve a szakmai nap. Az utóbbi években nyertes pályázatainknak köszönhetően szakszolgáltatást tudunk biztosítani tanulóinknak, még színesebbé tudjuk tenni az iskolai életet. A DKA labor a XXI. századi technikát jeleníti meg intézményünkben, a szemléltető robotok pedig diákjaink kreativitását fejlesztik.

Szakgimnázium

A szakgimnázium első négy évfolyama elsősorban az érettségire készít fel, de emellett már a szakmai alapozó képzés is megkezdődik. A négy évfolyam alatt a tanulók már konkrét gyakorlati és elméleti felkészítésben részesülnek a választott szakma kívánalmai alapján. Ennek megfelelően a szépészet, az egészségügy, a könnyűipar, a sport illetve a pedagógia ágazat követelményeit kezdik el elsajátítani. A választott ágazat ismeretanyagából szakmai vizsgát tesznek, mellék-szakképesítést szereznek és a 12. évfolyam végén OKJ bizonyítvánnyal rendelkeznek.

Az iskola legnépszerűbb képzési formája az általános iskolából jelentkezők körében a szépészet ágazatban indított szakgimnáziumi képzés, amiben a sikeres érettségi vizsga után fodrász illetve kozmetikus szakmát választhatják a tanulóink. A könnyűipar iránt érdeklődők a ruhaipari technikus szakmát sajátíthatják el egy évvel rövidebb képzési idővel. Ez a szakma hiány szakképesítés.

Iskolánkban ÚJ képzési területként kívánjuk bevezetni a sport szakgimnáziumi képzést, azoknak a tanulóknak, akik a középiskolai tanulmányaik mellett sportolni is szeretnének. Ők az érettségi mellett regeneráló balneoterápiás masszőr OKJ végzettséget kapnak, mely után plusz egy év tanulmányi idővel fitness-wellness instruktor képesítést szerezhetnek.

Szintén ÚJ és régiónkban egyedülállóként kínáljuk a pedagógia ágazat óvodai dajka képzését, melyet az érettségivel együtt kapnak meg tanulóink, majd egy év alatt gyógypedagógiai segítő munkatárs képesítést szerezhetnek.

Fontos tudni, hogy azoknak a tanulóknak, akik iskolánkban a 9-12. évfolyamon az alapozó szakmai tantárgyakat már elsajátítják, és az érettségivel szakmai vizsgát tesznek, egy évvel rövidül a szakmai képzés első fázisa, hiszen a 13. évfolyam tananyagát ők a 9-12. évfolyamon elosztva már megtanulják. Így válik lehetővé, hogy 1 év szakképző évfolyam alatt megszerezzék a végső szakmai bizonyítványt.

Szakközépiskola

A szakközépiskolai osztályokban 3 éves női szabó és szociális gondozó és ápoló képzés folyik. Mindkét szakma hiányszakma, ezért kiemelten támogatott. Tanulmányi ösztöndíjban részesülhetnek a tanulók (tanulmányi eredménytől függően 10.000 – 35.000 Ft/hó).
A tanulóknak a szakmai bizonyítvány megszerzése után lehetőségük nyílik 2 év alatt az érettségi bizonyítvány megszerzésére mind nappali, mind esti munkarendben.

Képzéseinkre felvételi vizsga nincs.

A jelentkezőkkel a végleges felvételi sorrend kialakítása előtt felvételi szakmai elbeszélgetést tartunk.

A tanulók felvételénél az általános iskolai 7. évfolyam tanév végi, illetve a 8. évfolyam félévi tanulmányi eredményeit vesszük figyelembe: magyar nyelv és irodalom, történelem, idegen nyelv, matematika és rajz (0402, 0403, 0404, 0407 belső kódú képzések), illetve magyar nyelv és irodalom, történelem, idegen nyelv, matematika és biológia (0406, 0408 és 0409 belső kódú képzések) tantárgyból.
A felmentéseket tartalmazó határozatokat kérjük a jelentkezési laphoz csatolni.

Érettségi utáni képzések

Az érettségi utáni szakképzésben mindenki számára lehetőséget kínálunk fodrász, kozmetikus, fogtechnikus gyakornok, illetve fogtechnikus, fitness-wellness instruktor, gyógypedagógiai segítő munkatárs, valamint ruhaipari technikus szakma megszerzésére.

Az érettségi utáni képzések esetén felvételi vizsga nincs, a felvétel a jelentkezés sorrendjében történik. A fodrász, kozmetikus és fogtechnikus gyakornok és fogtechnikus szakmák esetén a jelentkezőnek kell gyakorlati oktatási helyről gondoskodni, (tanulószerződést kötni a gyakorlati képző hellyel) és ezt jelentkezéskor egy fogadó nyilatkozattal igazolni.

Copyright © 2020 Oladi Szakképző Iskola Rights Reserved.