foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
matek házi, függvénytábla, szendvics, üdítő, tornacucc, szódoga, puszi

Oladi Szakgimnázium és Szakközépiskola

Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum

Nagyszabású, az egész iskolát megmozgató pályaorientációs napot szervezett tanulói számára a Szombathelyi Szolgáltatási SZC Oladi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 2018. február 22-én. A rendhagyó program célja az volt, hogy olyan személyes kompetenciáknak, készségeknek a megszerzését biztosítsa, amelyek a hagyományos tanórai formában nem valósíthatók meg. A pályaorientáció nem egy egyszeri esemény, hanem egy folyamat, ami a megfelelő döntést készíti elő, vagy éppen erősíti meg azt. Segíti az egész életen át történő fejlődést, tanulást, ami a gyermekkortól életünk végéig tarthat, akár iskolai kereteken belül vagy azon kívül is. Ebben a tanulási folyamatban a mindennapi élethez szükséges elméleti és gyakorlati tudnivalókat szerezhetjük meg. Az iskola tanári kara mindezek beteljesítéséhez kínált egy színes, szakmákra szabott alkalmat.

Az egészségügy területéhez kötődően a világhírű BODY kiállítás állt a program középpontjában. A kivételes hangulatú tárlat 2200 négyzetméterén háromszáz eredeti, egykor emberi testben megtalálható szerv preparációját tanulmányozhatták diákjaink. Így például megtekinthették az ember vázrendszerét, izomzatát, légző-, emésztő- és szaporító szervrendszereit és a teljes keringési rendszert. A galériákban megismerhettük a lenyűgöző emberi testrészeket, különböző életszakaszokban. A szemünk elé tárult élőben, hogy tetőtől talpig valójában mi rejlik a bőrünk alatt. A kiállítás egész területét 3D-s animációkat bemutató nagy képernyők és dokumentumok egészítették ki, ezzel teljessé téve a tárlat vizuális élményét. Maradandó élményt jelentett tanítványainknak az emberi magzat fejlődésének bemutatása, amely közérthetően elmagyarázta a fiataloknak a születés csodáját. Érdeklődő tanulóink kérdéseire felkészült orvostanhallgatók adtak azonnali válaszokat, szakmai és háttér- információkat.

Az anatómia rejtelmeibe kalauzoló kiállítás valamennyi résztvevő számára kiváló alkalom volt ismeretbővítésre és az egészségügyi pálya melletti elköteleződés megerősítésérére.

A szépészetet tanuló diákoknak kétféle szakmai programot kínáltunk a pályaorientációs napon. Egy részük a Kozmetikus Múzeumba látogatott el, ahol a mesterkozmetikus házigazda saját munkásságáról, életéről, a szakma nehézségeiről és szépségeiről érdekes információkat osztott meg a hallgatósággal. A tanulók nemcsak a modern professzionális világot, hanem a saját krémkészítést, a modern gépek egyszerűsített használatát is megismerhették. Hallottak a versenyeken való részvétel nehézségeiről és a kozmetikus szakmában való maradás esélyeiről is.

A „KALCSU cosmetics” a hazai professzionális kozmetikai piac egyik vezető nagykereskedelmi cége. Világszínvonalú termékekkel, szolgáltatásokkal, továbbképzésekkel segíti a leendő és a már kozmetikus szakembereket. Hozzájuk látogatott el szépészetet tanuló növendékeink másik csoportja. Iskolánk diákjai nagy figyelemmel hallgatták az előadást, ahol megtudták, ezt a világhírnevet csak a család összetartásával érhették el. Pályakezdő Programjuk minden szakmai innováció felé nyitott érdeklődő számára segít az életpálya modell megtervezésében. Igény szerint irányt mutat: az önálló kozmetikus karrierjének beindításához, a szalonnyitáshoz, a szolgáltatás portfólió összeállításhoz, az üzletvezetéshez, szakmai és pénzügyi karriercéljaik meghatározásához. A cég profiljának áttekintését gyakorlati bemutató követte. Egy vállalkozó szellemű tanulón láthattunk arckezelést saját fejlesztésű termékük – a „BABOR” - felhasználásával. Ennek előnyeiről, tapasztalatairól hallottunk, hatásosságáról - a kezelés eredményeként- saját szemünkkel meggyőződhettünk.

Az egészségügyhöz - és a szépészethez hasonlóan érdekes és hasznos projekt részesei voltak a könnyűipari szakmacsoporthoz tartozó növendékeink is, akik az Óbudai Múzeum Goldberger Textilipari Gyűjteményének kiállítását tekintették meg.

A női szabó tanulók megismerkedhettek a Goldberger textilgyár történetével, technikáival és gépeivel. A kiállítás bemutatta azt a folyamatot, amely során a néhány fős manufaktúraként indult kékfestőműhely -a család egymást követő generációinak modernizálása következtében- hogyan fejlődött világhírű vállalattá. Miként létezett a szocialista gazdaságpolitika korszakában és milyen folyamatok vezettek a megszűnéshez. A diákok számos interaktív elem segítségével megismerhették a textilkészítés és textilnyomás technológiáját is, melyet anyagismeret tantárgyuk tanulása során hasznosítani tudnak.

A nap folyamán a szakmai programokon túl maradandó kultúrtörténeti ismeretekre tehettek szert tanulóink, hiszen ellátogattunk a Magyar Nemzeti Múzeumba és a Hadtörténeti Múzeumba is.

Biztosak vagyunk abban, hogy ez a pályaorientációs nap felejthetetlen élményt adott minden résztvevő számára, és megerősítette az ember – pálya – környezet ekvivalenciáját.

 

A videó Torkos Dániel munkája.

Copyright © 2019 Oladi Szakképző Iskola Rights Reserved.